Laulu- ja soittojuhlan ohjelmiston suunnittelu etenee hyvällä vauhdilla, ja niin pääkonserttin, avajaistapahtuman kuin rytmikuorokonsertti PULS:in kehykset ovat hahmottumassa.
Laulu- ja soittojuhlan ohjelmiston suunnittelu etenee nyt hyvällä vauhdilla. Taiteellisessa johtoryhmässä keskustelut ovat olleet monia, pitkiä ja innostavia, ja niin pääkonsertin, avajaistapahtuman kuin rytmikuorokonsertti PULS:in kehykset ovat hahmottumassa. Mutta, vielä tarvitaan paljon työtä palapelin puuttuvien palojen löytämiseen.
Tietysti musiikin valinta on kaikkein tärkein kysymys. Tällä laulufestivaalilla yhteislauluilla on hieman suurempi painotus kuin edellisellä kerralla, ja lisäksi tavoitteena on, että kuorot esittävät a cappella-sovitusten lisäksi hieman enemmän lauluja orkesterisäestyksellä. Ohjelmistossa on uusia sovituksia, uusia sävellyksiä ja klassisia teoksia sekä kansanmusiikkia.
Laulufestivaalin yleinen teema käsittää tällä kertaa juuria ja siipiä – käsitteitä, jotka liittyvät kysymyksiin siitä, kuka olemme, mistä tulemme ja missä seisomme suhteessa toisiimme ja muihin, sekä suureen kysymykseen siitä, minne olemme menossa. Meillä on juuremme, jotka auttavat meitä levittämään siipemme, lentämään korkealle ja näkemään kauas.
Rakenteellisesti laulufestivaali 2026 muuttuu tavalla, jota on kuvattu 'rohkeaksi'. Iso muutos on festivaalin painopisteen siirtäminen sunnuntaista lauantaihin. Samalla laulufestivaali hieman lyhenee. Hyvät kokemukset vuodesta 2022 otetaan huomioon, ja parhaiten toimivat osat vahvistetaan. Olemme kuunnelleet viime kerran palautetta ja tehneet päätökset, jotka uskomme vahvistavan laulu- ja soittojuhlan myös tulevaisuudessa.
Musiikki on keskiössä laulufestivaalilla, ja kuorojen ja orkestereiden sitoutumisen avulla teemme kaikkemme tukeaksemme kuoro- ja orkesterijohtajia hyvillä ja motivoivilla lauluilla, hyvin valituilla instrumentaalikappaleilla, hyvissä ajoin julkaistulla nuotistolla ja uudella äänitiedostosoittimella, jota on kehitetty erityisesti laulufestivaalia varten.
Kun musiikki kuulostaa hyvältä ja koemme merkityksellisyyttä, voimme kokea parasta siinä, että tapaamme ja vietämme aikaa yhdessä musiikin kautta. Luomme siteitä suureen yleisöön ja julkisuuteen, jotka auttavat luomaan kuvan kuorolaulusta relevanttina osana yhteiskuntaa. Ja tämän teemme ruotsin kielellä ulkona kauniissa kesäsäässä.
Me, jotka tällä hetkellä työskentelemme työryhmissä musiikillisen suunnittelun parissa, olemme vakuuttava määrä tulisieluja. Mieskuorojen, naiskuorojen ja sekakuorojen erikoisliittojen musiikkilautakunnat työskentelevät kehittäen ohjelmistoa, jota erilaiset kuorot esittävät pääjuhlassa. FSSMF:n musiikkitoimikunta johtaa keskustelua muiden musiikkitoimikuntien kanssa. Kaikki tekevät yhteistyötä taiteellisen johtoryhmän kanssa, johon kuuluvat Hanna Kronqvist, Ida Olsonen, Karin Pedersen sekä Kari Turunen, joka toimii puheenjohtajana ja taiteellisena johtajana.
Kurojen osalta laulufestivaali alkaa perjantaina klo. 12 ja päättyy sunnuntaina klo. 14. Tämä tarkoittaa, että kaksi yöpymistä riittää, ja kaikki ehtivät hyvin busseihin ja juniin sunnuntaina.
Merkitkää siis laulufestivaalin päivämäärät kalentereihinne ja varatkaa tarpeeksi aikaa materiaalin harjoittelemiseen etukäteen. Tavataan torilla 2026!
Kari Turunen, taiteellinen johtaja
Henrik Lillhannus, toiminnanjohtaja
(Teksti julkaistu Resonans 1–2024)
Torstai 11. kesäkuuta: Kuoronjohtajien päivä. Inspiraatiota, kaunista musiikkia, kiinnostavia puhujia ja keskusteluja johtajien välillä.
Perjantai 12. kesäkuuta: Kuoron harjoitus Kansalaistorilla Oodin edessä. Orkesteriharjoituksia. Avajaiskonsertti Senaatintorilla tuomiokirkon portailla. Profiilikonsertteja illalla.
Lauantai 13. kesäkuuta: Yleisharjoitus Kansalaistorilla Oodin edessä. Laulufestivaalin paraati. Pääkonsertti Oodin edessä.
Sunnuntai 14. kesäkuuta: Musiikkijumalanpalvelus Kyrkosångsförbundetin kanssa. Lasten- ja nuorten konsertti Kansalaistorilla Oodin edessä. Rytmikuorokonsertti PULS Oodin edessä.